Meseria a fost dintotdeauna considerata bratara de aur, mai ales daca este un domeniu esential precum cel medical, gastronomic sau alte servicii de care beneficiaza restul societatii. Un curs bucatar poate fi raspunsul pentru multi care cauta sa se recalifice din diferite motive. Anul 2020 nu a fost foarte benefic pentru anumite persoane, iar asta a rezultat in pierderea joburilor, insa nu toate domeniile au avut de suferit. Este adevarat ca multe restaurante nu au mai functionat la capacitate maxima, insa bucatariile au ramas deschise programului take-away. Aceasta metoda a fost foarte benefica pentru bucatarii care lucrau deja in domeniu si a motivat si mai multe persoane sa treaca printr-un curs bucatar pentru a se califica.
Ce stim despre bucatari?
Un bucatar este un profesionist in industria gastronomica, responsabil pentru pregatirea si prepararea meselor in restaurante, baruri, hoteluri si multe alte locuri. Bucatarii lucreaza impreuna cu alti angajati din bucatarie pentru a se asigura ca clientii au mancare sanatoasa si gustoasa, cu un aspect frumos si o primesc cu promptitudine.
Responsabilitatile suplimentare includ:
-Pregatirea alimentelor prin taiere in fasi, taiere in cuburi, feliere, masurare si organizare;
-Amestecarea ingredientelor conform retetelor create de bucatarul sef sau conducerea restaurantului;
-Acceptarea alergiilor alimentare ale clientilor sau a cererilor de inlocuire;
-Adaugarea de garnituri sau elemente decorative la vase;
-Mentinerea unei bucatarii curate si igienizate;
-Verificarea inventarului alimentar si reaprovizionarea articolelor dupa cum este necesar.
Desi educatia formala dincolo de liceu nu este o cerinta pentru a fi bucatar in majoritatea locurilor, unele unitati prefera ca un solicitant sa aiba o diploma de scoala culinara. In scoala culinara, elevii invata cum sa citeasca o reteta, tehnici specifice de preparare si servire a mancarii, cum sa foloseasca cutitele si alte instrumente de bucatarie si vocabularul comun folosit in bucatarii. Puteti obtine un certificat, o licenta sau un master de la scolile culinare. In afara unui program culinar formal, aspirantii bucatari isi pot spori cunostintele prin cursuri individuale, specifice subiectelor, oferite online sau la o scoala culinara.
Pe site-ul cursuriautorizate.eu, aspirantii la acesta meserie pot gasi cursuri bucatar organizate in mod profesional si, cel mai important, aprobate de cate Autoritatea Nationala pentru Calificari (fost C.N.F.P.A).
Cursul dureaza 720 de ore, iar in timpul cursului participantii vor dobandi atat aptitudini tehnice, cat si practice despre meseria de bucatar, dar si ore speciale dedicate igienei la locul de munca.
De ce este benefic sa devii bucatar si care sunt motivatiile acestei meserii?
Daca iti place mancarea si gatitul de ce sa nu faci o cariera, devenind un bucatar profesionist. Pe langa satisfactia la locul de munca, a fi bucatar iti ofera o evolutie excelenta in cariera de la Chef Commis la Chef Demi, apoi Chef de Partie, Chef Sous, Chef de Cuisine si in cele din urma Executive Chef. De asemenea, ai optiunea de a duce cariera in diferite locuri, inclusiv restaurante, hoteluri, statiuni, companii de catering si evenimente corporative.
Oamenii vor dori intotdeauna sa manance afara si, intrucat industria ospitalitatii creste constant de la an la an, vor fi oferite multe pozitii noi si provocatoare.
Majoritatea bucatarilor invata pregatind si gatind tot felul de alimente, iar unii sunt fericiti sa urmeze aceasta cale. Cu toate acestea, exista o multime de oportunitati de specializare daca descoperi o pasiune arzatoare pentru deserturi mexicane, thailandeze sau chiar sa devii bucatar de patiserie – exista o multime de optiuni pentru a te specializa si a-ti provoca ambitia.
Cei mai multi bucatari sunt extrem de pasionati de ceea ce fac si multi dintre ei aleg sa se specializeze singuri si sa-si infiinteze propriul restaurant.
Placerea mancarii si crearea de feluri de mancare noi este o arta in sine, deci o profesie excelenta pentru cei care sunt creativi. Bucatarii creeaza adesea meniuri noi si adauga noi meniuri speciale saptamanal.
Oamenilor le place sa manance afara, deci, indiferent daca ajuti alti bucatari pentru un eveniment special sau pregatesti o masa la pranz, este bine sa stii ca munca ta este apreciata. Lucrul intr-o bucatarie poate fi o provocare, deoarece te afli sub presiune pentru a sta mult timp in picioare. Cu toate acestea, daca te misti rapid si esti bun in ceea ce faci, a fi bucatar poate fi o devarata placere si poti avea o cariera extrem de plina de satisfactii.
In ultimii ani meseria de bucatar a fost foarte apreciata in Romania. Aproape toate televiziunile de succes au cate un bucatar care impartaseste retete delicioase, iar anumite posturi TV ofere concursuri serioase in care bucatarii concureaza pentru premiul cel mare. Odata cu deschiderea Romaniei catre bucataria occidentala si cea din Est o multime de oportunitati au aparut pentru bucatarii care doresc sa imbine noi gusturi pentru a oferi o experienta cat mai originala.
A fi bucatar este in mod clar o meserie de urmat in prezent si poate aduce numeroase beneficii pe viitor. Multi bucatari care incep din pasiune ajung in general sa detina propriul business oferind retete proprii si interpretari originale ale preparatelor traditionale. Se poate spune ca in anul 2021 a fi bucatar este noul tip de “rockstar” , deaorece aceasta meserie s-a revinventat de-a lungul timpului si a permis noi modalitati de a interpreta mancarea intr-o forma artistica si originala. Un curs de bucatar este o investitie foarte buna pentru cariera unei persoane indiferent de varsta sau experienta anterioara in campul muncii. Oamenii vor cauta intotdeuana confort, iar mancarea este unul din lucrurile de care nu ne putem lipsi!