Cosurile de fum sunt necesare nu numai pentru seminee, ci si pentru orice arde carbune, petrol, lemn sau gaz. Scopul unui cos de fum este de a elimina dioxidul de carbon si alte gaze secundare din aer. A avea un cos de fum care functioneaza corect este esential pentru siguranta ta. Cunoasterea diferitelor parti ale cosului de fum si a functiilor acestora va va ajuta sa identificati problemele si sa fiti mai constient de potentialele pericole de siguranta. Este esential sa va inspectati cosul de fum anual de catre un expert, totusi, deoarece profesionistii au expertiza si echipamentul pentru a va inspecta complet cosul de fum, ceea ce va va ajuta sa va mentineti casa in siguranta si eficienta. Pentru a intelege cum functioneaza un cos de fum, este util sa priviti fiecare parte a unui cos de fum si functia acesteia. Anatomia unui cos de fum:
Caramizile
A avea caramizile cosului de fum in stare buna asigura integritatea structurala si eficienta intregului cos de fum. De asemenea, daca caramizile sunt in stare proasta, este probabil ca umezeala sa se scurga, ceea ce poate provoca mucegaiul sau cresterea mucegaiului si daune generale.
Capacul cosului de fum
In esenta, un capac de horn este o palarie care acopera un horn pentru a-l proteja impotriva precipitatiilor si a resturilor, cum ar fi frunzele si ramurile. Capacele pentru cosuri au adesea plasa in jurul lor, ceea ce impiedica animalele precum pasarile si veveritele sa intre in cosul vostru. Aceasta plasa va poate ajuta, de asemenea, sa va protejati casa de incendii, deoarece functioneaza ca un aparator de scantei.
Coroana cosului
O coroana de cos este betonul care acopera partea superioara a cosului de fum si impiedica patrunderea apei in sistemul de cos. Este adesea confundat cu capacul cosului de fum. O coroana a cosului acopera cea mai mare parte a cosului, in timp ce capacul cosului adaposteste cosurile care raman deschise pentru aerisire.
Cosul de fum este tunelul care permite fumului si evacuarea sa iasa din casa. Este important sa aveti captuseala cosului de fum. Va intrebati cum sa curatati un cos de fum? Deoarece funinginea este un pericol de incendiu, este important sa fie inspectata anual si maturata de profesionisti atunci cand se considera necesar. Clapetele pentru cos sunt situate chiar deasupra focarului si ajuta la controlul ventilatiei. De asemenea, tin cosul de fum sigilat atunci cand nu este utilizat, ceea ce impiedica intrarea aerului rece. Clapeta pentru cos ar trebui sa fie deschisa atunci cand semineul este in functiune si poate fi inchis atunci cand nu este.
Captusele de fum nu numai ca protejeaza impotriva transferului de caldura de la semineu, ci contin gazele de ardere emise de echipamentul de incalzire si le transporta in sus si in exterior. Cand exista crapaturi in captuseala, este esential sa inlocuiti imediat captuseala de cos. Inainte de a folosi din nou cosul de fum. Inainte ca fumul sa intre in cosul de fum, acesta trece prin camera de fum. Aceasta zona are pereti inclinati pentru a facilita trecerea fumului la cos. Camera de fum are si un raft pentru fum care serveste la adunarea umezelii si a resturilor care pot patrunde din exterior.
Slipul de cos se gaseste in punctul in care cosul de fum se intalneste cu acoperisul. Poate fi realizat din aluminiu, cupru, otel sau plumb. Este important ca cosul de fum sa fie in stare buna, deoarece va protejeaza cosul de fum, acoperisul si incaperile de sub acesta de umiditate.
Cel mai important, vatra si focarul sunt partile semineului vostru in care este creat focul. Vatra este podeaua semineului, in timp ce focarul este locul unde arde focul.
Este usor de inteles din informatiile de mai sus de ce se recomanda insistent ca toate cosurile de fum si cosurile de fum aflate in uz sa primeasca inspectii anuale si curatare, daca este necesar. De fapt, poate doriti sa luati in considerare inspectii mai frecvente pentru cosurile de fum si cosurile de fum care sunt utilizate in mod intens, in special cele care aerisesc gaze de ardere mai fierbinti care contin creozot si funingine produse de arderea combustibilului solid (adica lemne sau carbune).
O inspectie adecvata a cosului de fum de catre un profesionist calificat in cos ar trebui sa includa o examinare amanuntita a structurii exterioare pentru a cauta semne de deteriorare sau slabiciune. Petele exterioare din cauza gazelor de ardere care se infiltreaza prin structura cosului de fum, caramizile sparte sau sparte si deteriorarea rosturilor de mortar sunt toate semne ca cosul de fum ar putea avea nevoie de reparatii.
O evaluare adecvata ar trebui sa includa si o inspectie vizuala a cosului de fum din interiorul cosului de fum. In mod ideal, acea inspectie interna ar trebui facuta cu un dispozitiv de inspectie video – o camera speciala coborata pe canalul de fum. Astfel de dispozitive permit profesionistilor din cosurile de fum sa detecteze chiar si mici fisuri ale captuselii cosului de fum, care este posibil sa nu fie vazute cu ochiul liber. Conform codului Agentiei Nationale de Protectie impotriva incendiilor, captuselile de cos crapate constituie un pericol semnificativ pentru siguranta si trebuie inlocuite.
Toate conexiunile de la aparatul de ardere la cosul de fum trebuie, de asemenea, inspectate cu atentie.
Daca inspectiile descrise mai sus indica posibilitatea unei deficiente a cosului de fum, atunci poate fi necesara o inspectie mai amanuntita a cosului de fum si a elementelor structurale din jurul acestuia. Este important de retinut ca, pentru ca o inspectie sa dea cele mai bune rezultate, conductele de fum care trebuie inspectate vor trebui mai intai curatate. In caz contrar, funinginea, creozotul sau alte reziduuri ar putea masca problemele fizice cu tubul de fum sau captuseala de fum.