Revolutia digitala si dezvoltarea rapida a telefoanelor inteligente, a conectivitatii mobile si a retelelor sociale au schimbat modul in care traim. Romanii sunt din ce in ce mai conectati la retele vaste de date si platforme digitale sofisticate, cei mai multi dintre noi detinand deja un telefon inteligent. Revolutia digitala a transformat practic fiecare industrie, precum si fiecare fateta a vietii noastre personale, dar a fost, din pacate, destul de absenta din lumea medicinei. Medicii si retelele de sanatate au adoptat intarziat fisele medicale electronice si tot la fel de greu au inceput sa integreze datele medicale cu dispozitivul mobil omniprezent. Recent, insa, au aparut noi dispozitive pentru monitorizarea fara fir anumitor afectiuni si au inceput sa fie integrate cu ingrijirea pacientului. Este si cazul aparatului ECG monitor 1 channel bluetooth, folosit pentru monitorizare cardiaca. Credem ca evolutia acestor dispozitive de monitorizare cardiaca fara fir va marca o noua era in medicina si o tranzitie de la asistenta medicala la nivel de grup la medicina individualizata, unde datele vor fi procesate prin algoritmi sofisticati pentru a prezice evenimentele inainte ca acestea sa apara. Aceasta ar fi o imagine de ansablu ideala si reprezinta traictoria urmata de personalul medical care va folosi noile dispozitive de monitorizare cardiaca fara fir care sunt disponibile, precum si a tehnologiilor care sunt in curs de dezvoltare si sunt pregatite sa revolutioneze modul in care specialistii practica cardiologia.
Insa, mai precis, la ce putem folosi ECG-urile fara fir, precum ECG monitor 1 channel bluetooth?
Detectarea aritmiei
Aritmiile cardiace, cum ar fi fibrilatia atriala, sunt frecvente si pot fi asociate cu rezultate adverse, cum ar fi accidentul vascular cerebral embolic. Tulburarile de ritm mai putin frecvente, dar mai periculoase, cum ar fi tahicardia ventriculara, pot anunta un infarct. Astfel, au fost dezvoltate si validate o serie de tehnologii noi si eficiente pentru monitorizarea fara fir a aritmiilor si sunt disponibile in prezent pentru ingrijirea pacientului.
Folosind un nou adaptor pentru telefoane inteligente, pacientii sunt acum capabili sa capteze si sa trimita, cu un aparat precum cel de mai sus, date ECG cu un singur cablu catre furnizorii de asistenta medicala.
Sistemele de monitorizare ECG portabile constau dintr-o carcasa care se fixeaza pe spatele unui telefon inteligent. Contactul cu degetul pe carcasa telefonului activeaza inregistrarea ECG a cablului bipolar I si este transmis catre telefonul inteligent din carcasa utilizand modularea in frecventa a unui semnal Bluetooth care este receptionat in difuzorul telefonului inteligent. Odata capturat digital, acesta poate fi vizualizat in timp real si transmis catre un server securizat pentru ca medicul pacientului sa-l poata examina in format PDF. O electrocardiograma este o modalitate nedureroasa si neinvaziva de a ajuta la diagnosticarea multor probleme cardiace frecvente la persoanele de toate varstele. De asemenea, cu ajutorul unui ECG, medicul mai poate observa:
-Daca arterele blocate sau ingustate ale inimii (boala coronariana) provoaca dureri in piept sau un atac de cord;
-Cat de bine functioneaza anumite tratamente sau device-uri pentru boli de inima, cum ar fi un stimulator cardiac.
Este posibil sa ai nevoie de un ECG daca prezinti oricare dintre urmatoarele semne si simptome: dureri in piept, ameteli sau confuzie, palpitatii cardiace, puls rapid, respiratie sacadata, slabiciune, oboseala sau scaderea capacitatii de exercitiu.
Daca ai antecedente familiale de boli de inima, medicul iti poate sugera o electrocardiograma ca test de screening, chiar daca nu ai simptome. Daca simptomele au tendinta sa apara si sa dispara, este posibil ca acestea sa nu fie surprinse in timpul unei inregistrari ECG standard. In acest caz, medicul iti poate recomanda monitorizarea ECG la distanta sau continua.
O electrocardiograma este o procedura sigura. Nu exista riscul de electrocutare in timpul testului, deoarece electrozii utilizati nu produc electricitate. Electrozii inregistreaza doar activitatea electrica a inimii tale. Nu sunt necesare pregatiri speciale pentru o electrocardiograma standard. Trebuie sa iti informezi medicului despre orice medicamente si suplimente pe care le iei. Acestea pot afecta adesea rezultatele testului. De asemenea, mare atentie la acest aspect atunci cand monitorizarea se face cu un ECG portabil.
Poti respira normal in timpul testului, dar va trebui sa stai nemiscat. Asigura-te ca esti cat se poate de linistit. Miscarea, vorbitul sau tremuratul pot distorsiona rezultatele testelor.
Daca electrocardiograma este normala, este posibil sa nu ai nevoie de alte teste. Daca rezultatele arata o anomalie a inimii, este posibil sa ai nevoie de un alt ECG sau alte teste de diagnostic, cum ar fi o ecocardiograma. Tratamentul depinde de ceea ce vor indica semnele si simptomele.
Medicul tau va examina informatiile inregistrate de aparatul ECG si va cauta orice probleme cu inima, inclusiv:
Frecventa cardiaca. In mod normal, ritmul cardiac poate fi masurat prin verificarea pulsului. Un ECG poate fi util daca pulsul este greu de simtit sau prea rapid sau prea neregulat pentru a putea fi calculat cu precizie. Un ECG poate ajuta medicul sa identifice o frecventa cardiaca neobisnuit de rapida (tahicardie) sau o frecventa cardiaca neobisnuit de lenta (bradicardie).
Ritm cardiac. Un ECG poate prezenta nereguli ale ritmului cardiac (aritmii) asa cum am descris mai sus. Aceste conditii pot aparea atunci cand orice parte a sistemului electric al inimii functioneaza defectuos. In alte cazuri, medicamentele, cum ar fi beta-blocantele, amfetaminele si medicamentele fara prescriptie medicala, pot declansa aritmii.
Infarct. Un ECG poate prezenta dovezi ale unui atac de cord anterior sau al unuia care este in curs. Modelele ECG pot indica care parte a inimii a fost deteriorata, precum si gradul de deteriorare.
Alimentare inadecvata de sange si oxigen catre inima. Un ECG efectuat in timp ce ai simptome poate ajuta medicul sa stabileasca daca durerea toracica este cauzata de fluxul sanguin redus catre muschiul inimii, ca si in cazul durerii toracice a anginei instabile.
Anomalii structurale. Un ECG poate oferi indicii despre marirea camerelor sau peretilor inimii, defecte cardiace si alte probleme cardiace.
Daca medicul observa probleme la ECG, acesta poate comanda teste suplimentare pentru a vedea daca este necesar un tratament.