Ati decis sa instalati panouri solare acasa si sa va produceti propria energie electrica (si curata!), dar nu sunteti sigur cum sa alegeti panourile solare? Speram ca aceasta lista va servi drept ghid pentru a face o achizitie buna. Ar trebui sa tineti intotdeauna cont de faptul ca un sistem de panouri solare este o investitie pe termen lung, de aceea exista multe aspecte in afara de pret de care ar trebui sa tineti cont. Puteti obtine cele mai bune panouri solare doar atunci cand le alegeti corect.
-
Costul panoului solar
Acesta este probabil primul factor pe care oamenii il considera atunci cand compara panourile solare. Costul panoului solar este determinat de diferite variabile: dimensiunea (in wati), dimensiunea fizica, marca, calitatea materialelor, durabilitatea (sau perioada de garantie) si orice certificari pe care le-ar putea avea panoul solar.
Un ghid cheie despre cum sa alegeti un panou solar este sa luati in considerare costul. Cu toate acestea, nu ar trebui sa fie singurul factor care trebuie luat in considerare, deoarece panoul cel mai putin costisitor ar putea sa nu fie cel mai eficient si probabil sa nu fie cea mai buna optiune daca luati in considerare termenul lung. Panourile solare au o durata de viata lunga (mai mult de 30 de ani), asa ca este mai important sa va asigurati un sistem solar fotovoltaic de buna calitate decat sa alegeti cea mai ieftina varianta.
-
Calitatea panoului solar
Aceasta tine cont de modul in care este fabricat panoul si de calitatea materialelor utilizate pentru construirea panoului solar. Exista diferite tipuri de producatori care produc panouri care difera in calitate, pret si eficienta. Exista producatori de panouri solare care controleaza fiecare etapa a procesului de productie. Ei se bazeaza pe calitate si investesc foarte mult in cercetare si dezvoltare (R&D). Exista si alti producatori care doar asambleaza panouri, dar de obicei nu isi produc propriile celule si nu investesc in cercetare si dezvoltare.
Atunci cand va alegeti furnizorul de panouri solare, este intelept sa verificati recenziile sau istoricul companiilor si sa vedeti ce experiente au avut clientii cu fiecare dintre ele. Deoarece vei face o investitie mare, este important sa faci putina cercetare si sa vezi daca clientii sunt multumiti de produs si de serviciul pentru clienti si daca compania a facut tot ce a promis.
-
Eficienta energetica
Eficienta panoului solar reprezinta cat de mult din lumina pe care o primeste panoul este convertita in energie electrica si, prin urmare, cata energie va genera sistemul. Cu cat este mai eficient, cu atat mai bine (dar si mai scump). Nu este intotdeauna cea mai buna alegere pentru a obtine cel mai mare si mai eficient panou solar, deoarece ati putea ajunge sa cheltuiti mai multi bani decat ar trebui pentru a va acoperi nevoile de energie.
Ar trebui sa va evaluati cerintele si sa gasiti panoul care se potriveste cel mai bine nevoilor personale: asta inseamna sa nu subestimati, dar si sa nu supraestimati nevoile proprii. La fel cum nu aveti nevoie de un Ferrari pentru a va duce copiii la scoala (puteti avea desigur, dar puteti face acelasi lucru cheltuind mult mai putin), nu aveti nevoie nici de cel mai mare sistem de panouri.