Suntem din ce in ce mai multi si consumam din ce in ce mai multe resurse. Acest consum accelerat de resurse ne aduce un confort imediat, insa are un impact major asupra viitorului. Industria, gestionarea gresita a deseurilor si anumite obiceiuri ale oamenilor duc la poluare si creeaza dezechilibre in natura.
Din fericire, in ultimii ani autoritatile au fost din ce in ce mai implicate in protectia mediului in conjurator. Legislatia tinde sa se schimbe iar campaniile sociale organizate peste tot pe Pamant reusesc sa informeze oamenii cu privire la modul in care pot proteja mediul inconjurator.
Asa cum este si firesc, presiunea cea mai mare este asupra celor care genereaza cea mai mare poluare: firmele. Legislatia este destul de stricta pentru firmele care impacteaza mediul inconjurator prin activitatea lor si impune angajarea unui consultant de mediu care sa minimizeze acest impact.
Nu toate firmele au nevoie de un consultant de mediu
Nu toate firmele trebuie sa apeleze la profesionisti in consultanta de mediu. Sunt obligati sa achizitioneze astfel de servicii doar cei care arunca multe deseuri sau au activitati de productie care polueaza. Obligatia pe care o au reprezentantii acestor firme este de a desemna un reprezentant pentru protectia mediului sau de a angaja un consultant de mediu.
Consultant de mediu sau reprezentant pentru protectia mediului?
In teorie, ambii profesionisti au acelasi rol: acela de a gasi solutii pentru ca activitatea firmei sa aiba un impact cat mai mic asupra mediului inconjurator. In practica insa, consultantul de mediu este ceva mai bine pregatit.
Un reprezentant pentru protectia mediului nu are nevoie de acreditari, putand fi ales dintre angajatii firmei, in timp ce un consultant are nevoie de acreditari de la Ministerul Mediului si de o pregatire temeinica.
Ambii profesionisti au aceleasi roluri:
- evalueaza impactul pe care il are firma asupra mediului inconjurator;
- Coordoneaza activitatea, in asa fel incat impactul sa fie cat mai mic;
- Elaboreaza documentatia pentru a se asigura ca activitatea firmei respecta toate cerintele legale;
- Completeaza diverse rapoarte si le prezinta organelor abilitate in cazul unui control;
De ce sa alegi o firma de consultanta de mediu in detrimentul unui responsabil de mediu?
Desi ambii au acelasi rol, consultantul de mediu este mult mai rentabil, cel putin in cazul firmelor de dimensiuni mici si medii. Acesta isi va oferi serviciile punctual, fara a fi angajat permanent al firmei si va putea asigura o serie de avantaje:
- Nu necesita costuri foarte mari;
- Nu este nevoie de supraincarcarea atributiilor unei persoane din randul angajatilor firmei;
- Rezultatele sunt, de cele mai multe ori, mult mai bune. Consultantii de mediu sunt angajati in firme care se ocupa exclusiv de acest domeniu, fiind foarte bine pregatiti in ceea ce priveste legislatia curenta.
Serviciile de consultanta de mediu sunt extrem de importante, asadar, atat pentru respectarea legii, cat si pentru respectarea mediului inconjurator.