A stii cum sa asociezi vinul cu mancarea este intr-adevar o arta, insa nu trebuie sa fii somelier pentru a face acest lucru. De regula, vinul rosu se asociaza cu carnea rosie, carnea de vanat si legume radacinoase, vinul alb este asociat cu fructele de mare, peste, carne alba, fructe sau desert, iar vinul rose este in general considerat un vin de mijloc ce poate fi servit atat cu peste, cat si cu carne rosie, insa de preferat este servit rece alaturi de fructe, prajituri si salate.
Crama Girboiu are o selectie vasta de vinuri rosii, albe cat si rose, la preturi acceptabile pentru toata lumea. Multe din vinurile Girboiu sunt si au fost premiate pentru aromele deosebite. Deci data viitoare cand doresti o Feteasca Neagra, Girboiu este locul ideal pentru a face aceasta achizitie.
Majoritatea oamenilor imbina vinul rosu cu arome indraznete datorita gustului sau mai puternic. Ca regula generala, mancarea pe care o alegeti ar trebui sa fie la fel de indrazneata ca si vinul.
Asocierile sunt urmatoarele:
Merlot: Potriviti acest vin cu pui prajit sau curcan.
Malbec: Serviti alaturi de tocane vegetariene condimentate si mancaruri din carne cu rosii.
Cabernet Sauvignon: Acest vin mai plin de corp se potriveste excelent cu carne rosie si miel la gratar.
Pinot Noir: Acesta este un vin mai usor si se asorteaza cel mai bine cu fructe de mare, salate sau paine cu ciuperci.
Sfaturi pentru combinarea alimentelor si vinurilor
Nu amestecati niciodata amar cu amar: daca alegeti sa consumati mancare amara, atunci nu beti niciodata un vin amar. Papilele noastre gustative sunt cele mai sensibile la amaraciune. Prin urmare, vor fi coplesiti foarte usor. Vinul este mai amar daca are mai multi tanini. Pentru un vin amar, combinati-l cu o mancare grasa, umami.
Asociati un vin pamantesc cu mancare pamanteasca: in timp ce o combinatie de amar + amar este un mare NU, o combinatie de pamant si pamant este un mare DA. Vinurile din Lumea Veche sunt bune cu mancare datorita aromelor lor acide si pamantesti.
Pastreaza-ti vinul mai dulce decat mancarea: daca asociezi vinul mai putin dulce cu mancaruri mai dulci, va avea un gust amar si acru. Astfel, asorteaza intotdeauna un vin mai dulce cu deserturile tale.
Potriviti sosul, daca exista: acest sfat este o exceptie. In cea mai mare parte, sfaturile de asociere cu mancare si vin sunt concepute astfel incat vinul sa se potriveasca cu carnea. Dar daca exista sos implicat, asta atenueaza asocierea vinului cu carnea. Ideea din spatele acestui lucru este ca carnea fie a fost inmuiata in sos de ceva timp si a capatat esenta sosului.
Gusta vinul : Fiecare vin are caracteristici diferite, deci determinati cele mai bune caracteristici alese. Apoi, concentrati-va pe complimentarea – nu coplesirea – acele caracteristici cu alegerile alimentare.
Girboiu ofera o selectie completra de vin alb si rose, precum sticla Varancha Feteasca Regala un vin nobil pentru adevaratul cunoscator de vinuri albe. Acesta este un vin proaspat, inviorator, ideal pentru sarbatori, pentru ca el creaza si mentine buna dispozitie.
De Sarbatori, Girboiu va ajuta sa alegeti cele mai bune vinuri!