Mediul termic este unul dintre cei mai importanti factori care pot afecta somnul uman. Efectele stereotipe ale expunerii la caldura sau la frig sunt starea de veghe crescuta si scaderea somnului cu miscarea rapida a ochilor si somnul cu unde lente. Aceste efecte ale mediului termic asupra etapelor de somn sunt strans legate de termoreglare, care afecteaza mecanismul de reglare a somnului. Efectele asupra etapelor de somn difera si in functie de utilizarea lenjeriei de pat si/sau imbracamintei. La subiectii semi-nud, etapele de somn sunt mai afectate de expunerea la frig decat de expunerea la caldura.
Cum poti obtine o temperatura optima in casa?
La blubox.ro poti gasi centralele termice de care ai nevoie, astfel incat sa obtii temperatura de care ai nevoie pentru a te odihni in voie. Nu este deloc greu sa dormi bine, daca stii cum sa setezi centrala si daca ai o centrala Motan care sa nu consume mult si sa nu iti genereze dureri de cap atunci cand vin facturile. Doar mentine temperatura optima in interior si vei descoperi cat de bine dormi.
Cum se simte temperatura in timpul somnului?
In situatiile din viata reala in care se folosesc lenjerie de pat si imbracaminte, expunerea la caldura creste starea de veghe si scade somnul cu unde lente si somnul cu miscarea rapida a ochilor. Expunerea la caldura umeda creste si mai mult sarcina termica in timpul somnului si afecteaza etapele somnului si termoreglarea.
Pe de alta parte, expunerea la frig nu afecteaza etapele somnului, desi folosirea lenjeriei de pat si a imbracamintei in timpul somnului este esentiala in sprijinirea termoreglarii si a somnului in expunerea la frig. Cu toate acestea, expunerea la frig afecteaza raspunsul autonom cardiac in timpul somnului fara a afecta etapele somnului si senzatiile subiective. Aceste rezultate indica faptul ca impactul expunerii la frig poate fi mai mare decat cel al expunerii la caldura in situatii reale; astfel, sunt justificate studii suplimentare care sa ia in considerare efectul expunerii la frig asupra somnului si alti parametri fiziologici. Aceste rezultate indica faptul ca impactul expunerii la frig poate fi mai mare decat cel al expunerii la caldura in situatii reale; astfel, sunt justificate studii suplimentare care sa ia in considerare efectul expunerii la frig asupra somnului si alti parametri fiziologici. Aceste rezultate indica faptul ca impactul expunerii la frig poate fi mai mare decat cel al expunerii la caldura in situatii reale; astfel, sunt justificate studii suplimentare care sa ia in considerare efectul expunerii la frig asupra somnului si alti parametri fiziologici.
Mediul termic este un determinant cheie al somnului deoarece termoreglarea este strans legata de mecanismul de reglare a somnului. Temperatura ambientala (Ta) excesiv de ridicata sau scazuta poate afecta somnul chiar si la oamenii sanatosi, fara insomnie. Mai mult, somnul nocturn perturbat afecteaza nu numai activitatile din timpul zilei, ci este, de asemenea, legat de diferite efecte adverse asupra sanatatii, cum ar fi obezitatea, calitatea vietii si chiar mortalitatea. Prin urmare, mentinerea unui somn bun este importanta.