Actrița Ioana Picoș a interpretat Personajul într-un moment emoționant de teatru scris și regizat de Octavian Fînaru, în cadrul evenimentului de lansare a cărții Arta Iubirii în Arad.
„Personajul ca ființă are o viață aparte. El se naște în inima scenaristului, prinde contur în pagini, dar trăiește cu adevărat inclusiv în clipele în care nimeni nu-l citește. Odată creat, este viu.”, spune Octavian Fînaru.
Textul a fost creat pentru a reflecta relația dintre scenarist și personaj, dintre creator și creație, însă scopul primordial este de a ne întoarce la noi înșine, conștientizând și mai ales simțind că noi suntem personaje în viața noastră reală.
Așezată pe scenă în paginile unei cărți, actrița Ioana Picoș a început interpretarea personajului denumit simplu (și, totodată, atât de complex) Personajul. Debusolat, inocent, pierdut printre pagini, purtat de cerneala scenaristului, însă cu o libertate deplină în acele pagini, acesta și-a pierdut sensul. Direcția încă o are: mereu înainte, doar că nu știe câte pagini are.
Scenaristul, interpretat de Octavian Fînaru, a venit în fața Personajului (Ioana Picoș) pentru a face lumină în călătoria în care acesta este pierdut. Cei doi vorbesc prin intermediul paginilor unei cărți până în clipa în care – dintr-o dată – se văd.
„Elementul introducerii unei cărți fizice prin care să vorbim în prima parte a dialogului pe scenă, precum și alte detalii vizionare, i-a aparținut Ioanei, împreună am luat acest text scris de mine cu ani în urmă, am construit în detaliu relația creatorului cu creația lui și l-am dus într-o trăire care a lăsat publicul fără respirație. Abilitatea Ioanei de a mai-mult-decât-trăi orice personaj își însușește a făcut scena să vibreze la propriu.” spune Octavian Fînaru
Cei doi și-au dorit să pună spectatorii față în față cu un adevăr dureros: trăim viața în rutină, pe pilot automat, uitând ce contează cu adevărat, găsind scuze și resemnându-ne.
Asumarea de către Personaj a faptului că este pierdut, că trăiește degeaba, a venit cu o răsturnare de situație, acesta realizând rapid că Scenaristul este fix în aceeași situație, momentul dramatic culminând cu unirea celor două personaje într-o singură entitate dornică să trăiască viața cu poftă.
Întrebat de importanța acestei conștientizări, autorul textului, Octavian Fînaru, a răspuns: Eu nu dau doi bani pe conștientizări. Conștientizarea e o informație, informațiile nu ajută la o schimbare reală, doar ne păcălim pe noi înșine că am înțeles și credem că e suficient. Trec minutele, zilele, anii și suntem în același loc. E plin de conștientizări. Singurul lucru care mă interesează este ce-au simțit spectatorii. Aceste trăiri interioare sunt cele care ne pun cu adevărat în mișcare să facem o schimbare în viața noastră. De vorbe, explicații sau sfaturi suntem sătui. Și cu siguranță spectatorii au simțit tremurul interior al nostru, în contexte atât de umane și de variate, că n-aveau cum să nu se regăsească în cel puțin unul. Ioana are o forță de a-și asuma și de a manifesta adevărul emoțional și sentimental al unui personaj cum nu pot pune în cuvinte – și sunt scriitor, asta înseamnă ceva! Ceea ce s-a născut între personajele noastre pe scenă a răsunat dincolo de sala în care am interpretat, ci și în casele oamenilor care au povestit ce-au trăit alături de noi”.
Nevoia Personajului de a trăi în bucurie, dar și vulnerabilitatea în timp ce-a recunoscut că se simte uneori pierdut au impresionat publicul și au creat o apropiere între oamenii care au interacționat pe întreg parcursul evenimentului.
Prezentarea cărții Arta Iubirii, de Corina Adriana Mornăilă, a fost bine-primită datorită momentelor artistice. Oamenii au descoperi ce pot face pentru ei înșiși, iar mesajul a ajuns mult mai bine în sufletele lor deja deschise de frumoasa actriță și de scriitorul Octavian Fînaru, care a și moderat evenimentul, fiind mentorul autoarei în procesul de scriere și publicare a cărții.
Momentul în care Ioana Picoș a interpretat piesa „She Used to Be Mine” a fost o adevărată revelație. Cunoscuta actriță a adus o emoție autentică pe scenă, transformând fiecare vers într-o poveste vie. „Cu o voce plină de sensibilitate și profunzime, cum personal n-am mai întâlnit, Ioana a reușit să cucerească publicul, făcând ca sufletele să vibreze într-un mod cu totul special. Oamenii s-au apropiat de ea cu lacrimi liber-curgând pe obraji, povestindu-i ce au simțit și cu cine din viețile lor au conectat interpretarea ei” spune Octavian Fînaru. „Sunt impresionat de vocea fermecătoare a Ioanei de când am auzit-o prima oară, cu mulți ani în urmă, iar cine nu a ascultat-o până acum, bine ar fi să deschidă Youtube-ul”
Aceasta interpretare a fost, fără îndoială, încă un punct culminant al evenimentului. Fiecare notă părea să fie impregnată de trăirile ei, iar sinceritatea cu care a cântat a lăsat întreaga sală fără cuvinte. Spectatorii au fost captivați de felul în care Ioana Picoș a reușit să transforme melodia într-o experiență emoțională unică.
Momentul a fost mai mult decât un simplu cover – a fost o mărturie a talentului și dăruirii Ioanei. Rareori un artist reușește să transmită atât de intens și autentic emoția, iar publicul a răspuns cu admirație, aplauze nesfârșite și ochi umezi de lacrimi.
Cartea Arta Iubirii poate fi comandată online, direct pe site-ul autoarei – www.artaiubirii.ro, iar programul de mentorat al lui Octavian Fînaru, de asemenea, pe site-ul www.octavianfinaru.ro. Pe Ioana Picoș o puteți găsi pe Facebook și pe Instagram, unde ne ține la curent cu activitatea ei în film, teatru, tv și muzică.