Rulmenții sunt folosiți pentru a permite mișcarea rotativă între două sau mai multe elemente, liniară și de rotație, micșorând forța de frecare dintre obiecte și îmbunătățind viteza și eficiența obiectului.
Rulmenții sunt împărțiți în două categorii de bază:
Rulmenți radiali – care suportă sarcina pe arborele rotativ
Rulmenți axiali – care suportă sarcina axială
Cele mai populare tipuri de rulmenți sunt rulmenții cu bile, rulmenții cu role, rulmenții axiali cu bile și rulmenții axiali cu role etc.
Rulmenți cu bile
Rulmenții cu bile pot suporta atât sarcinile radiale, cât și axiale , fiind folosiți în aplicații de nișă. Toți rulmenții au o terminologie bazată pe elementele de rulare, care se aplică și la rulmenții cu bile.
Acest rulment a fost proiectat să suporte o greutate mai mică și să reziste la sarcini mai mici, având o structură unică.
Alte denumiri: „rulmenți cu bile cu cale de rulare adâncă” (datorită aspectului structural)
Rulmentul este compus din următaorele elemente:
Inelul interior: este montat pe un arbore rotativ, care rotește axa.
Inelul exterior: este fixat pe carcasă, ajută la transferul sarcinii rulmentului în carcasă.
Elementul de rulare sau bila: elementul de rulare transferă sarcina prin axă.
Colivie: colivia joacă un rol important în rulment, acționând ca o barieră între bile și împiedicându-le să se ciocnească între ele.
Aplicații:
Rulmenții cu bile pot fi folosiți într-o varietate de aplicații:
- a) Industria auto: rulmenții cu bile sunt folosiți în toate automobilele. Sunt utilizați în principal la direcție, la motor, la grupul motopropulsor și la arborele cotit.
- b) Echipamente de uz casnic: rulmenții cu bile se găsesc aproape în orice aparat de uz casnic, cum ar fi uscătoare de păr, mașini de spălat, burghie electrice sau DVD playere.
- c) Industria de fabricare a hârtiei: rulmenții folosiți la utilajele de fabricare a hârtiei funcționează la temperaturi ridicate.
- d) Industria jucăriilor: jucăriile sunt concepute pentru a trece prin arcuri de compresie sau motoare electrice. Prin urmare, rulmenții cu bile sunt incluși în jucărie și se mișcă fără probleme.
- e) Induatria aerospațială: rulmenții cu bile sunt folosiți pe scară largă în nave spațiale și rachete pentru a facilita mișcarea ușoară și liberă.
Rulmenți cu role conice
Rulmenții cu role conice pot rezista la sarcini radiale și axiale mari. Sunt la fel de eficienți în asigurarea unei funcționalități variate, cât și în gestionarea sarcinilor axiale și radiale mari. Acești rulmenți pot fi utilizați pe o scară largă de aplicații, deoarece pot gestiona sarcini mari.
Structura unui rulment cu role conice:
Inele interioare și exterioare: rolele conice sunt situate între inelele interioare și exterioare.
Un inel interior cu un element de rulare formează o unitate care poate fi montată individual pe inelul exterior.
Când suprafața conică se extinde, se angajează într-un singur punct pe arborele lagărului, optimizând condițiile de rulare ale elementelor de rulare.
Capacitatea de încărcare axială a rulmentului poate fi determinată de unghiul de contact, care corespunde unghiului suprafeței exterioare a pistei.
Notarea rulmenților conici: numărul de serie al rulmenților cu role conice începe în general cu 3.
Rulmenți axiali cu bile
Rulmenții axiali cu bile pot suporta sarcini axiale în aplicații cu viteză și greutate mică. De exemplu, scaunul de bar folosește pentru susținere un rulment axial cu bile.
Rulmenții sunt disponibili în două configurații implicite:
- Rulmenți cu bile izolate
- Rulmenți cu bile axiale pe două rânduri
Notarea rulmentul cu bile: seria rulmenților axiali cu bile începe în general cu 5.
Rulmenți axiali cu role
Rulmenții axiali cu role pot suporta sarcini axiale mai mari. Se găsesc în transmisiile auto, pentru a susține angrenajele elicoidale. Suporturile pentru angrenaje sunt aplicații comune pentru rulmenții axiali cu role.
Rulmenții cilindrici cu role au fost special concepuți pentru a suporta sarcini axiale la arbore.
Rulmenții axiali cu role oferă următoarele avantaje:
- Înălțimea secțiunii axiale este foarte mică, necesitând mult mai puțin spațiu pentru asamblare
- Datorită prezenței rolei, are o capacitate mare de încărcare, ceea ce face ca rulmentul să contacteze linia, astfel încât să poată suporta mai multă sarcină.
Dispun de o rigiditate ridicată datorită aspectelor structurale.
Structura:
- Rulmenții axiali cu role sunt formați din două cabluri exterioare numite șaibe. Una dintre șaibe poate fi montată pe arbore. Rulmentul verifică direcția sarcinii axiale, astfel încât acesta să fie transmis prin rulment la carcasă.
- A doua șaibă are o gaură puțin mai mare decât prima și este de obicei un suport al elementului de rulare la celălalt capăt.
- Al treilea este elementul de rulare care-și are locul în colivie.
Cum funcționează rulmentul?
Rulmenții constau dintr-o bilă și un canal pe exteriorul suprafeței netede pentru rulare. Bila preia greutatea sarcinii, iar forța sarcinii ajută la rotirea rulmentului.
Există două tipuri de sarcină: radială și axială.
- Sarcina radială apasă pe rulment, determinând rotirea rulmentului ca urmare a tensiunii.
- Sarcina axială tensionează lagărele într-un mod complet diferit.