Soiul fasole Rocquencourt este indragit de foarte multi agricultori!

Fasole galbena, numita dupa satul agricol Rocquencourt, langa Versailles, in Franta. A fost cultivat comercial cel putin din anii 1930 si ramane popular in toata Europa. Are un gust neted, unt si ramane crocant cand este gatit. Este de neegalat pentru mancarea proaspata gatita, iar semintele negre pot fi folosite ca fasole uscata. Incepe sa produca in 55 de zile sau mai putin. Alegeti cand pastaia nu este mai groasa decat un creion pentru cel mai bun gust si productivitate. Cu cat alegeti mai mult, cu atat va produce mai mult.

Soiul fasole Rocquencourt  se descurca foarte bine in zonele mai reci. Acest grup de fasole este un favorit pentru gradina de acasa si poate fi cultivat aproape oriunde, deoarece au un sezon de crestere relativ scurt. Pot fi plantate din samanta de indata ce solul este cald , in plin soare si in sol afanat, bine drenat. Fasolea de tip Bush este foarte usor de cultivat si gestionat, atingand o inaltime de numai 60 cm. Pentru a controla recolta, fasolea de tufis poate fi plantata la fiecare doua saptamani. Pentru a decide cate culturi puteti planta, impartiti sezonul de crestere la perioada de maturare a soiului pe care il plantati. Cand pregatiti solul, asigurati-va ca nu amestecati prea mult azot  sau veti obtine toate plantele si fara fasole.  Nu este nevoie sa inmuiati fasolea inainte de plantare si nu este nevoie sa udati abundent imediat dupa plantare. Daca blana este crapata prea devreme, germinarea poate fi slaba. Fasolea ar trebui sa fie plantata la aproximativ 1 inch adancime si doi inch una de cealalta, cu randuri la cel putin 120 cm distanta. Fasolea de tip stalp ar trebui sa fie plantata la cel putin 10 cm una de alta. Fasolea va necesita un anumit tip de sistem de spalier, sistemul tee pee functionand destul de bine. Este in regula daca fasolea este asezata putin aglomerata, deoarece se sprijina reciproc, totusi, cel mai bine este sa o subtiam la 10 cm.

Plantele anuale si perene pot fi fertilizate folosind:

  1. ingrasaminte solubile in apa, cu eliberare rapida;
  2. ingrasaminte cu eliberare lenta cu temperatura controlata;
  3. ingrasaminte organice precum emulsie de peste.

Ingrasamintele solubile in apa sunt utilizate in general la fiecare doua saptamani in timpul sezonului de crestere sau conform instructiunilor de pe eticheta. Ingrasamintele controlate, cu eliberare lenta, sunt introduse in sol, de obicei, o singura data in timpul sezonului de crestere sau conform instructiunilor de pe eticheta. Pentru ingrasamintele organice, cum ar fi emulsia de peste, urmati instructiunile de pe eticheta, deoarece acestea pot varia in functie de produs.

Cu exceptia cazului in care un loc este complet expus, conditiile de lumina se vor schimba in timpul zilei si chiar in timpul anului. Laturile de nord si de est ale unei case primesc cea mai mica cantitate de lumina, expunerea nordica fiind cea mai umbrita. Laturile de vest si de sud ale unei case primesc cea mai mare lumina si sunt considerate cele mai fierbinti expuneri din cauza soarelui intens de dupa-amiaza.

Veti observa ca locurile de soare si umbra se schimba in timpul zilei. Partea de vest a unei case poate fi chiar umbrita din cauza umbrelor aruncate de copacii mari sau de o structura dintr-o proprietate adiacenta. Daca tocmai ati cumparat o casa noua sau tocmai ati inceput sa faceti o gradina in curtea casei, faceti-va timp sa cartografiati soarele si umbra pe tot parcursul zilei.

Pentru o performanta optima a plantei, este de dorit sa se potriveasca planta corecta cu conditiile de lumina disponibile. Planta potrivita la locul potrivit! Plantele care nu primesc suficienta lumina pot deveni palide la culoare, au mai putine frunze si un aspect intins. De asemenea, asteptati ca plantele sa creasca mai lent si sa aiba mai putine infloriri atunci cand lumina este mai putina. Este posibil sa se furnizeze iluminare suplimentara pentru plantele de interior cu lampi. Plantele pot primi, de asemenea, prea multa lumina. Solul umed, dar in acelasi timp bine drenat, permite scurgerea excesului de umiditate.

Plantele sunt aproape complet compuse din apa, asa ca este important sa le furnizati apa adecvata pentru a mentine sanatatea plantelor. Nu se vor ofili daca au suficienta apa, insa, in caz contrar, acestea se vor pfili si vor muri. Prea multa apa aplicata prea frecvent priveaza radacinile de oxigen, ducand la boli ale plantelor, cum ar fi putrezirea radacinilor si a tulpinii. Tipul de planta, varsta plantei, nivelul de lumina, tipul de sol si dimensiunea recipientului, toate vor avea un impact mare atunci cand o planta trebuie sa fie udata. Urmati aceste sfaturi pentru a asigura o udare reusita:

-Cheia udarii este apa. Cand udati, udati bine, adica furnizati suficienta apa pentru a satura complet radacina. In cazul plantelor in pamant, aceasta inseamna inmuierea temeinica a solului pana cand apa a patruns la o adancime de 15 cm. Cu plantele crescute in container, aplicati suficienta apa pentru a permite apei sa curga prin orificiile de drenaj.

– Incercati sa udati plantele devreme in cursul zilei sau mai tarziu dupa-amiaza pentru a conserva apa si a reduce stresul plantelor. Udati suficient de devreme, astfel incat apa sa aiba sansa sa se usuce din frunzele plantelor inainte de caderea noptii. Acest lucru este esential daca ati avut probleme cu ciuperca.

– Nu asteptati sa udati pana cand plantele se ofilesc. Desi unele plante isi vor reveni din aceasta, toate plantele vor muri daca se ofilesc prea mult (cand ajung la punctul de ofilire permanent).

Previous post Cum se alege o cada de baie? (cada cu picioare, cada de baie de sine statatoare)
Next post Colectii pe alese la materiale pentru podele