În ultima vreme, mulți dintre români se arată tot mai interesați de terapiile alternative, și nu puțini sunt cei care apelează la ele pentru a susține și potența metodele de tratament clasice, dar și pentru a-și echilibra organismul. Despre ele am decis să îți vorbim și noi pe scurt, în rândurile de mai jos, pentru a vedea dacă nu cumva regăsești în ele informațiile de care ai nevoie în cazul tău.
Balneoterapia
Este foarte utilizată, iar efectele ei benefice sunt dintre cele mai bune. Poate îmbunătăți starea de sănătate, ameliora sau chiar încetini evoluția unor afecțiuni. Apele termale sunt cele care se folosesc în cadrul acestei metode de tratament, una foarte eficientă pentru afecțiuni legate de circulația sângelui, dureri articulare sau boli ale aparatului respirator.
Ozonoterapia
A început să fie folosită drept metodă de tratament în Primul Război Mondial, când a fost observat că are un efect germicid foarte puternic. Cu ajutorul ei inflamațiile și durerile sunt mult reduse în intensitate, este foarte eficientă atunci când vone vorba despre afecțiuni dermatologice, sau cele care țin de reumatologie și ortopedie.
Fitoterapie
Este acel gen de terapie care folosește plantele pentru a trata multe dintre afecțiuni. Nu degeaba se spune că există cel puțin o plantă pe care o poți utiliza pentru a te vindeca sau măcar să ameliorezi manifestările neplăcute ale unei boli. Foarte mulți români o folosesc cu succes, dar în același timp o văd și ca pe o terapia care vine în completarea tratamentelor clasice, prescrise de medici.
Aromaterapia
De fapt, avem de a face cu o ramură a fitoterapiei, și care folosește în special uleiurile esențiale extrase din plante. Este o metodă de tratament foarte eficientă, dar trebuie să fie utilizată cu destul de multă prudență deoarece în cazul în care nu se respectă anumite reguli și prescripții, uleiurile esențiale pot fi chiar și periculoase. În schimb, există foarte multe afecțiuni pentru care aromaterapia se dovedește a fi foarte eficientă.
Acupunctura
Una dintre cele mai vechi terapii alternative din lume, și care este utilizată cu același succes și în zilele noastre. Și în România avem un bogat istoric acupunctura Bucuresti sau alte orașe, și nu sunt deloc puțini cei care apelează la ea. Poți folosi acupunctura pentru a înlocui tratamentele medicale clasice, dar în același timp le poate completa și susține.
Există numeroase afecțiuni pentru care acupunctura se dovedește a fi una dintre cele mai bune metode de tratament. De regulă, este foarte eficientă în ameliorarea durerilor de orice natură, reduce stările de greață, calmează manifestările neplăcute legate de menopauză, îți poate trata cu succes tulburările gastro-intestinale de care suferi. De asemenea, reduce efectele neplăcute ale tratamentelor împotriva cancerului, te scapă de stress, stări depredive și anxietate, și sunt unele voci care susțin că este foarte eficientă inclusiv când vine vorba despre obezitate și insomnie. Discută cu un medic specialist acupunctor despre afecțiunile tale și vezi dacă nu cumva această metodă de tratament este cea care să te ajute să scapi mai ușor de ele. Chiar și Organizația Mondială a Sănătății a dat publicității o listă de afecțiuni care pot fi ameliorate sau chiar tratate foarte eficient prin acupunctură.
Doare?
Toată lumea știe că în cazul acupuncturii conveționale se folosesc acele. Prin urmare, este normal să simți o teamă și să refuzi această terapie alternativă, pentru că te gândești că implică destul de multă durere. Mai ales că în cadrul unei ședințe se pot folosi chiar și 25 de ace, ceea ce nu este chiar puțin. Cu toate acestea, specialiștii în domeniu susțin că există mai multe tipuri de acupunctură – iar în unele dintre ele acele nu sunt deloc folosite. De asemenea, dacă este nevoie de ace, nu vei resimți durere ci cel mult un mic disconfort, pe care însă trebuie să îl aduci imediat la cunoștința acupunctorului. Explicația este simplă: acele sunt foarte subțiri și nu sunt introduse în acele puncte în care ai putea simți durere. Totuși, dacă simți ceva, o presiune sau o senzație de căldură, discută imediat cu acupunctorul, pentru ca acesta să ia imediat măsurile necesare pentru ca tu să nu mai ai parte de niciun disconfort.
Câte ședințe sunt necesare?
Aici nu putem da un răspuns clar, de genul: este nevoie de X ședințe pentru ca efectele benefice să își facă simțită prezența. Este și normal să fie așa, deoarece fiecare organism este diferit, chiar și aceiași boală se manifestă în mod diferit de la persoană la persoană. Prin urmare, și ședințele de terapie nu pot fi aceleași. Singurul în măsură care să le stabilească numărul este acupunctorul, care va ține cont de mai mulți factori în acest sens. Istoricul tău medical este foarte important, așa că nu trebuie să ascunzi nimic de specialist, pentru ca acesta să lucreze cu toate informațiile de care are nevoie.
Este cineva care nu poate apela la acupunctură?
Acupunctura este o metodă naturală de tratament, ceea ce înseamnă că poate fi aplicată pentru toată lumea, începând cu copii și încheind cu cei dragi nouă, ajunși la vârsta bătrâneții. Cu toate acestea, există și unele cazuri când se impun unele restricții. Femeile însărcinate sau cele care alăptează sunt sfătuite să nu apeleze la acupunctură, decât dacă specialistul își dă acordul pentru aceste ședințe. De asemenea, nu se apelează la acupunctură în cazul unor răni deschise, când pacientul suferă de cancer de piele sau anumite afecțiuni dermatologice, cu excepția vitiligo. Toate aceste informații le vei primi de la medicul specialist în acupunctură!