Transformă ora de limba și literatura română în una dintre cele mai productive ore

         Ora de limba și literatura română atât pentru elevii de gimnaziu, cât și pentru cei de liceu poate fi una dintre cele mai plăcute ore. Important este ca în calitatea de cadru didactic să facem cea mai bună alegerea atunci când trebuie să selecționăm auxiliarele pe care vom lucra și pe care le vom include în munca noastră de zi cu zi. De aceea, noi, cei din cadrul Librăriei Delfin, ne-am gândit să facem o triere a celor mai bine-realizate instrumente-didactice pe care să vi le punem la îndemână.

          Manualele de clasa a 10-a de limba și literatura română, disponibile pe site-ul nostru, sunt realizate în conformitate cu programa școlară în vigoare și sunt avizate de Ministerul Educației. Acestea sunt concepute întocmai pentru a forma deprinderi și abilități specifice elevilor de clasa a X-a, contribuind la formarea personalității lor și la consolidarea competențelor generale.

         Pentru noi calitatea conținutului este ceea ce contează. De aceea, toți cei care aleg un manual de română pentru clasa a 10-a, din variantele regăsite la noi, se vor putea bucura de profesionalism. Structura lor este una care facilitează receptarea cu ușurință a informațiilor, astfel încât elevului să-i fie ușor să înțeleagă și să aplice cele învățate. Elevii vor reuși să dobândească o atitudine pozitivă față de ora de limba și literatura română, întrucât manualele au un conținut lejer, concret de informații și aplicații care să pună în evidență cele învățate, astfel încât elevul să-și umple toate lacunele avute până la un moment.

          Fiecare manual de limba și literatura română conține minimum doisprezece, treisprezece sau chiar paisprezece texte literare, în funcție de specificul acestuia, care variază datorită distincțiilor dintre profiluri și specializări. Pe lângă aceste texte, prezente obligatoriu, se mai regăsesc câte un text ilustrativ, ce poate servi care punct de plecare în crearea unei recenzii, un eseu/ un studiu critic, o cronică de spectacol/ literară și alte texte specifice domeniului de specializare. Este important de menționat faptul că autorii manualelor pe care noi le-am selecționat au avut în vedere ca toate textele alese de ei să fie accesibile în raport cu nivelul dezvoltării intelectuale și de cultură a elevilor, să fie atractive, să poată fi parcurse în decursul unui întreg an școlar și să fie valoroase. De aceea majoritatea textelor selectate aparțin autorilor canonici ai literaturii române, precum: Mihai Eminescu, Ion Creangă, I. L. Caragiale, Titu Maiorescu, Ioan Slavici, G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, G. Călinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu. Comunicarea este esențială la ora de limba și literatura română și în viața de zi cu zi. Aceasta dezvoltă gândirea analitică, spiritul critic, individul fiind mereu antrenat în căutarea unor răspunsuri, explicații, a unor cauze, a unor judecăți de valoare, păreri alternative. Reconfigurând datele, ceea ce este nou pentru el cu ceea ce știe deja, analizând superficial sau minuțios lucrurile, acesta va fi capabil să discearnă ceea ce este bun de ceea ce este rău, ceea ce este corect de ceea ce este greșit, acceptând sau deconstruind opinii, păreri. Tocmai de aceea, exercițiile prezente în aceste manuale sunt construite pe un astfel de demers, care să-l provoace pe elev, precum: dezbaterea, interviul, monologul argumentativ etc. .

          De asemenea, sunt prezente și cerințe ce presupun realizarea unor activități individuale sau de grup, întocmai pentru a facilita comunicare elev-elev, dar și elev-profesor. Întreg conținutul manualelor având, astfel, un caracter funcțional, practic, aplicativ specific oricărui tip de demers didactic.

          Manualele pe care noi ne bazăm și pe care vi le propunem și dumneavoastră sunt următoarele:

  • Florin Ioniță, Marilena Lăscar, Liliana Paicu, Adrian Costache, Adrian Săvoiu,  Limba și literatura română. Clasa a X-a (Perspectiva 2020), București, Art Grup Educational, 2016.
  • Adrian Costache, Adrian Săvoiu, Florin Ionita, M.N Lascar, Limba și literatura română. Manual pentru clasa X-a, București, Art Grup Educational, 2013.
  • Marin Iancu, Rodica Lăzărescu, Ion Balu, Limba și literatura română. Manual pentru clasa X-a, București, Corint, 2008.
  • Nicolae Manolescu (coord.), Matei Cerkez, George Ardeleanu, Ioana Triculescu, Dumitrița Stoica, Limba și Literatura Română. Manual pentru clasa a X-a, București, Sigma, 2005.
  • Eugen Simion (coord.), Florina Rogalski, Diana Hartescu, Daniel Cristea-Enache, Limba și Literatura Română. Manual pentru clasa a X-a, Corint, București, 2005.

      Oricare dintre aceste manuale de clasa a X-a destinate studiului limbii și literaturii române se poate achiziționa simplu și rapid, din librăria noastră online. Noi punem preț pe calitate înainte de toate!

Previous post De ce sunt populare tavanele casetate
Next post Sfaturi utile pentru curatarea plusurilor