Ceea ce este interesant – si poate putin contraintuitiv – este ca lecturarea unor carti de fictiune poate oferi multe beneficii de auto-imbunatatire, chiar si in timp ce explorezi alte lumi prin povesti care exista doar in mintea ta. De fapt, practica de a folosi carti, poezie si alte texte scrise ca forma de terapie a ajutat oamenii de secole. Fictiunea este o modalitate deosebit de puternica de a-i intelege pe ceilalti, de a profita de creativitate si de a-ti antrena creierul.
Sa vedem, asadar, cateva beneficii ce apar din lecturarea unor carti de fictiune.
- Empatie: Imaginatia creeaza intelegere
Pentru a te pune in pielea altora si pentru a-ti creste capacitatea de empatie cartile de fictiune iti vor fi de mare ajutor. Mai multe studii au aratat ca imaginarea lucrurilor pe care le citim ajuta la activarea regiunilor creierului tau responsabile pentru o mai buna intelegere a celorlalti si pentru a vedea lumea dintr-o noua perspectiva. Oamenii de stiinta numesc aceasta capacitate a creierului de a construi o harta a intentiilor altor oameni „teoria mintii”. Cartile de fictiune ofera o oportunitate unica de a folosi aceasta capacitate, deoarece ne identificam cu dorintele si frustrarile personajelor, ghicim motivele lor ascunse si urmarim aventurile lor si interactiunile lor cu diverse personaje. Atunci cand citim despre o situatie sau un sentiment, este aproape ca si cum am simti acest lucru noi insine. Va fi ca si cum am trai noi insine acele evenimente.
- Relaxare: Cititul este cel mai eficient pentru stres
Creierul tau nu poate functiona la capacitate maxima 24/7. Cu totii avem nevoie de perioade de relaxare pentru a ne odihni capacitatile cognitive si a reveni la functionalitatea de varf. A citi literatura de fictiune este printre cele mai bune modalitati de a ne relaxa. S-a demonstrat ca cititul ne pune creierul intr-o stare de transa placuta, similara cu meditatia, si aduce aceleasi beneficii pentru sanatate, de relaxare profunda si calm interior. Cititorii pasionati dorm mai bine, au un nivel mai scazut de stres, o stima de sine mai mare si episoade mai scazute de depresie decat cei care nu citesc. Lectura este cea mai eficienta modalitate de a depasi stresul, depasind alte metode precum ascultarea muzicii sau plimbarea. In 6 minute de lectura, ritmul cardiac scade si tensiunea musculara scade cu pana la 68%. Psihologii cred ca lectura functioneaza atat de bine, deoarece concentrarea creeaza o distragere care usureaza stresul corpului.
- Somn: Cititorii obisnuiti dorm mai bine
De fapt, genul de relaxare pe care o creeaza lectura poate deveni mediul perfect pentru a te ajuta sa dormi. Crearea unui ritual de somn este o modalitate excelenta de a construi un model de somn consistent. Unul dintre lucrurile cheie este ca ultima activitate sa te decupleze complet de sarcinile din restul zilei. Nu citi non-fictiune inainte de culcare, deoarece incurajeaza proiectia in viitor si preocuparea/planificarea. Citeste carti de fictiune care implica imaginatia si solicita atentia prezentului.
- Relatii imbunatatite: Cartile sunt un „simulator de realitate”
Viata este complicata. Adesea, relatiile interpersonale si provocarile nu au rezolutiile simple pe care ni le-am dori. Cum putem accepta mai mult aceasta realitate? Folosind fictiunea pentru a explora idei de schimbare, emotii complexe si necunoscut. Oamenii de stiinta afirma ca lectura produce un fel de simulare a realitatii care se desfasoara in mintea cititorilor la fel cum se desfasoara simularile computerizate pe computere.
Fictiunea este o simulare deosebit de utila, deoarece negocierea eficienta a lumii sociale este extrem de dificila, necesitand sa cantarim nenumarate cazuri care interactioneaza intre cauza si efect. Asa cum simularile pe computer ne pot ajuta sa ne confruntam cu probleme complexe, cum ar fi zborul cu un avion sau prognoza vremii, tot asa romanele ne pot ajuta sa intelegem complexitatile vietii sociale.
- Memorie: Cititorii au mai putin declin mental la batranete
Stim ca a citi povesti este o modalitate excelenta de a ne aminti informatii pe termen lung.
Acum exista, de asemenea, dovezi ca cititorii se confrunta cu o memorie mai buna, chiar la batranete, comparativ cu cei ce nu citesc. Pe langa acest aspect, s-a descoperit ca cei care citesc mai mult prezinta mai putine caracteristici ale bolii Alzheimer.
- Inclusivitate: Povestile iti deschid mintea
A citi fictiune sa ne faca mai incluzivi, toleranti si mai deschisi la minte? Un studiu spune ca da. Putem astfel sa acceptam mai usor anumite persoane sau grupuri marginalizate citind despre ceea ce li se intampla sau carti de fictiune ce le includ.
- Vocabular: Cititorii de fictiune au un limbaj mai dezvoltat
Cu totii ne dorim tipul de vocabular care ne poate ajuta sa ne exprimam si sa ne conectam cu ceilalti. Fictiunea te poate ajuta. Vei avea de-a face cu limbaj poate chiar din multe domenii in cartile de fictiune.
- Creativitate: Cartile de ficiune ne dezvolta acest aspect
In filme, de multe ori tanjim dupa un final fericit. Ai observat ca fictiunea poate fi mult mai ambigua? Exact asta o face mediul perfect pentru creativitate. Cercetatorii au descoperit ca cititorii de fictiune au un grad de creativitate mai ridicat,
- Placere: Cititul te face mai fericit
Toti factorii de mai sus sunt grozavi. Dar cel mai bun motiv pentru care sa citesti in fiecare zi? Vei fi mult mai fericit! Alege cartile de fictiune care iti plac si fa-ti obiceiul de a citi, atat cat poti, zi de zi. Vei vedea ca vei fi mai relaxat si stilul tau de viata se va schimba. Cartile de fictiune trebuie sa faca parte din viata ta!