Este e întrebare rezonabilă pe care majoritatea pacienților o adresează medicului în cursul consultației cu privire la un posibil tratament cu implanturi dentare. Adesea, pacienții au o teamă legată de respingerea implantului.
Osteointegrarea unui implant dentar
Termenul corect pentru a descrie și explica procesele care apar în os după inserarea implantului este cel de osteointegrare. Osteointegrarea este procesul natural de formare de țesut osos pe suprafața implantului, și de unire a osului cu acesta. Astfel, implantul inserat este mai degrabă integrat decât implantat, chiar dacă este un obiect artificial.
Datorită reliefului complex al suprafeței de titan a implantului și contactului strâns cu osul din jur, implantul este menținut în siguranță în osul maxilar și este capabil să reziste la sarcini masticatorii foarte puternice.
Cum are loc procesul de osteointegrare?
După ce implantul este inserat în maxilar, țesutul osos din jurul implantului începe să se schimbe, iar celulele osoase se înmulțesc. În timp, osul nou format pe suprafața implantului se transformă dintr-un os tânăr într-unul mai matur, se întărește și se compactează în jurul implantului, ceea ce contribuie la stabilizarea acestuia în os. În alte cuvinte, osul crește pe implant și se lipește de acesta.
Și de aici rezultă cel mai important criteriu de diferențiere între diferitele tipuri implanturi dentare existente pe piață. Implanturile dentare de calitate superioară (ex. Implantul Straumann) au o biocompatibilitate maximă, adică suprafața lor stimulează creșterea cât mai rapidă, cantitativă și calitativă a țesutului osos pe spirele implantului.
Ce poate afecta procesul de integrare a implantului?
1. Pregătirea preoperatorie și protocolul chirurgical
Stabilirea poziției corecte a implantului în os înainte de operație este foarte importantă pentru succesul tratamentului. Acest lucru se face cu ajutorul computer tomografiei. De asemenea, respectarea protocolului chirurgical și pregătirea corespunzătoare a țesutului osos este de maximă importanță. În această etapă, respectarea strictă a cerințelor de asepsie și antisepsie este obligatorie, ceea ce reduce semnificativ riscul de infecție. Manipularea corectă a țesutului osos este esențială, deoarece este foarte important să nu rănim țesutul osos și să menținem osul în viață. Numai în acest caz, integrarea implantului în os este garantată.
2. Suprasolicitarea implantului.
Acesta este unul dintre punctele cheie în tratamentul cu implant dentar. Implantul dentar este capabil să reziste la sarcina masticatorie pentru care este proiectat. Mărimea acestei sarcini depinde nu numai de densitatea osului în care este inserat implantul, nu numai de diametrul și lungimea acestuia, ci și de zona în care este plasat. Astfel, un implant de dimensiuni reduse inserat într-o zonă în care forțele masticatorii sunt mari poate duce la pierderea implantului, în special dacă acesta este încărcat prematur cu o coroană dentară.
3. Calitatea țesutului osos.
Adesea perioada de integrare a implantului depinde de calitatea țesutului osos și de biotopul acestuia. În alte cuvinte, cu cât osul este mai moale, cu atât implantul se integrează mai greu.
4. Prezența problemelor dentare și a infecțiilor.
Dinții cu probleme trebuie tratați, curățați, iar dinții mobili care nu pot fi restaurați trebuie îndepărtați. De asemenea, orice infecție gingivală și parodontală trebuie eliminată înainte de intervenție.
5. Igiena orală personală.
Igiena precară și prezența tartrului și a plăcii bacteriene sunt cu siguranță factori nefavorabili și pot provoca inflamarea țesuturilor din jurul implantului, și pot duce la respingerea acestuia în orice stadiu al vindecării.
6. Fumatul.
Acest obicei prost influențează negativ procesele metabolice din gingii, și afectează procesele de vindecare nu numai ale gingiilor, ci și ale oaselor. S-a stabilit că nicotina reduce saturația țesutului osos cu calciu. Acest lucru afectează negativ densitatea osoasă.
7. Alegerea corectă a designului implantului, a designului protetic și a distribuției sarcinii masticatorii.
8. Prezența bolilor sistemice care afectează osteointegrarea.
9. Calitatea implantului dentar.
Dintre toți factorii care influențează osteointegrarea, unul dintre cei mai importanți factori care influențează succesul tratamentului este calitatea materialului din care este realizat implantul.
Materialul implantului, titanul, este un metal bioinert care nu este recunoscut de sistemul imunitar.
Datorită acestui fapt, celulele osoase se pot multiplica pe suprafața de titan. Orice conținut de impurități din titan poate provoca respingerea acestuia.
În activitatea noastră, folosim sisteme de implanturi dovedite de la cei mai importanți producători de implanturi din lume. Mulți ani de experiență a specialiștilor clinicii Omnia Dental ne permit să obținem un rezultat garantat și previzibil al tratamentului.