tuburi solare lumina UV

Tuburile solare si lumina UV

Lumina ultravioleta (UV) este un tip de radiatie electromagnetica descoperita de Johann Wilhelm Ritter, un filozof si fizician german, in anul 1801. Este o lumina invizibila pentru fiinta umana care are numeroase si utilizari, precum:

  1. Tratamente medicale;
  2. Tratamente estetice;
  3. Cultivarea plantelor;
  4. Sterilizarea alimentelor;
  5. Purificarea apei.

Este o lumina foarte ineficienta in ceea ce priveste iluminarea, deoarece avand in vedere lungimea de unda, nu este vizibila pentru ochiul uman, dar exista animale precum unele mamifere si insecte care sunt capabile sa o distinga.

Exista si materiale sau elemente care, atunci cand sunt expuse la lumina ultravioleta, creeaza o anumita fosforescenta, precum lumina cu care sunt examinate bancnotele pentru a detecta ca nu sunt contrafacute, sau lumina care se gaseste in cluburi de noapte sau baruri, care scoate in evidenta culorile albe.

Lumina UV are numeroase aplicatii:

  • La nivel medical, poate fi folosita pentru a trata icterul la nou-nascuti si pentru a remedia afectiuni dermatologice sau ale pielii, precum psoriazisul.
  • Este o tehnologie foarte populara la nivel estetic, deoarece multe persoane folosesc aparate cu lumina ultravioleta pentru a-si pastra bronzul pe tot parcursul anului sau pentru a usca oja atunci cand isi fac manichiura.
  • Alta aplicatie se gaseste in agricultura, deoarece luminile ultraviolete simuleaza unele dintre conditiile luminii solare si pot fi folosite pentru a cultiva plante in climat nefavorabil.
  • Utilizarea sterilizanta a luminii UV este esentiala, deoarece datorita acesteia, alimentele sunt sterilizate si mediile sunt dezinfectate pentru a preveni contagiunea sau alte riscuri.
  • Poate cel mai valoros beneficiu al luminii ultraviolete este aplicarea acesteia pentru a face apa potabila. Cu aceasta lumina apa poate fi purificata de bacterii, virusi si microbi.

Pentru tratarea apei potabile se pot folosi tuburi solare simple care, datorita efectului lor bactericid, reusesc sa omoare microorganismele patogene prezente in apa potabila. Sunt aparate de dezinfectare a apei foarte rapide, foarte eficiente si cu costuri reduse. Ele consta de obicei dintr-o conducta prin care apa curge incet si in care este instalat un bec cu ultraviolete care poate fi alimentat electric sau solar. Tuburile solare pot fi folosite la nivel familial, comunitar sau institutional.

Efectul bactericid al luminii ultraviolete concentrate (UV) este cunoscut de multi ani si folosit doar in sistemele comunitare si comerciale de tratare a apei, pana cand tubul solar a fost dezvoltat folosind componente disponibile local, devenind o metoda viabila de tratare. Exista dovezi ca prima utilizare experimentala a luminii UV pentru dezinfectia apei potabile a avut loc la Marsilia (Franta) in anul 1910; Mai tarziu, a fost folosit in Statele Unite pentru a dezinfecta apa si, in plus, pentru a furniza navelor apa potabila. Dezvoltarea sa comerciala a fost intarziata din cauza atributelor tratamentului cu clor si a costurilor reduse de aplicare.

Tuburile solare sunt aparate solare, care au un bec fluorescent comercial, cu exceptia faptului ca ii lipseste un strat fosforescent si exteriorul din sticla este inlocuit cu cuart topit. Aceasta inseamna ca becul emite in principal lumina ultravioleta. Razele UVA si UVB sunt responsabile pentru procesul de bronzare si pentru modificarea culorii pielii. De aceea, aparatele solare utilizeaza radiatiile UV in tuburi speciale, astfel incat sa asigure un bronz sanatos si indelungat fara sa fie nevoie sa stai la soare si fara sa implice riscuri asupra organismului uman. Cele mai moderne saloane au instalatii speciale care produc rapid un bronz de lunga durata, in tuneluri solare sau tuburi extrem de eficiente. Astfel, nu va trebui sa astepti sa vina sezonul cald pentru a te bronza clasic la piscina si poti avea un bronz perfect inclusiv pe timpul iernii.

cuptor pizza electric Previous post Achizitionarea unui cuptor de pizza electric, o investitie pe… gustul clientilor!
Next post Necesitatea certificatelor ISO in cadrul unei companii