Cele mai cunoscute afecțiuni ale coloanei vertebrale și proceduri de tratamente

Există multe afecțiuni ale coloanei vertebrale, iar printre cele mai cunoscute sunt scolioza, lordoza, cifoza, hiperlordoza, dorsalgia, lombalagia, spondiloza și multe altele. Netratate în mod corespunzător, acestea se pot agrava, și de aceea, la orice mic semn că ar putea exista o problemă, ar fi bine să te prezinți la medicul specialist pentru un diagnostic corect și a fi îndrumat către cele mai bune proceduri de tratamente.

Cifoza

Această afecțiune este lesne de observat chiar și de o persoană care nu are pregătirea ncesară în domeniu, deoarece se manifestă printr-o accentuare a curburii părții superioare a coloanei vertebrale. Atunci când este privit dintr-o parte, corpul seamănă mult cu litera C. Există mai multe tipuri de cifoză, iar în cazurile avansate se întâlnesc simptome precum durere de spate, stări de oboseală, incapacitatea de a respira adânc, sensibilitate și rigiditate resimțite la nivelul coloanei vertebrale.

Scolioza

Din nou, ușor de recunoscut, deoarece în cazul ei coloana seamănă destul de mult cu litera S. Este destul de dificil de tratat, și aici specialiștii țin cont de vârsta persoanei care suferă de această afecțiune, cât de severă este curbura, starea fizică a pacientului și multe altele.

Hiperlordoza

Curbura coloanei în caz de hiperlordoză este accentuată în partea inferioară, ceea ce face ca abdomenul să iasă în afară. Postura incorectă este una dintre cauzele apariției acestei afecțiuni, dar contează mult și factorii genetici, alte boli ale coloanei vertebrale și chiar unele intervenții chirurgicale.

Stenoza canalului vertebrale

Această afecțiune presupune un fel de îngustare a canalului coloanei, și în acest caz persoana care suferă de această boală va resimți senzație de durere, dar și de amorțează la nivelul membrelor inferioare și a mușchilor fesieri.

Spondiloza

Este o afecțiune a coloanei vertebrale destul de des întâlnită, și se manifestă la nivelul mai multor regiuni: spate, gât sau zona lombară. Disconfortul resimțit poate fi destul de deranjant, iar în cazurile mai grave sunt destul de greu de suportat.

Dorsalgia

Sub acest nume se ascunde, de fapt, acea durere de spate pe care o experimentăm cu toții. Durerea poate fi continua sau nu, dar cert este că dacă ignori această problemă, cu timpul se va agrava și poate duce la apariția unor boli mai grave ale coloanei vertebrale. Atenție: se recomandă apelarea la medic pentru a primi tratamentul potrivit, și nu auto-medicația.

Care sunt tratamentele pentru durerea de spate

Există mai multe tratamente pentru durerile de spate, iar acestea depind de afecțiune și de cât de gravă este aceasta. De regulă, când avem de a face cu forme ușoară, cu ceva mai multă odihnă și aplicarea de gheață, totul se rezolvă rapid. În cazurile ceva mai complicate, există varianta de a se apela la tratamentul medicamentos, anumite procedure de tratamente sau chiar și intervenția chirugicală.

Tratamentul durerilor acute

Atunci când durerile resimțite sunt acute, un pachet cu gheață sau sticla cu apă caldă aplicată pe locul respectiv va contribui mult la reducerea disconfortului resimțit. Mobilitatea va fi mult îmbunătățită, iar inflamația redusă.

Treptat, persoanele care se confruntă cu cu așa ceva vor începe un program de exerciții de întindere, după care se va încerca să se revină la activitățile de zi cu zi. Evident, vor fi evitate acele mișcări care fac ca durerea resimțită să fie mult mai mare.

Ce presupune tratamentul medicamentos

Tratamentul medicamentos urmat în cazuri de dureri de spate trebuie să fie prescris de medicul specialist. De regulă, este vorba despre anumite medicamente cu efect analgezic care nu necesită o rețetă medicală, anumite relxante musculare – pot provoca stări de somnolență și amețeală, creme sau unguente pentru reducerea durerii. În cazurile mai severe se pot recomanda și opioide, dar acestea trebuie administrate exact așa cum a prescris medicul specialist. Acest gen de tratament nu trebuie urmat pentru mai mult de o săptămână, deoarece are efecte adverse destul de neplăcute.

Kinetoterapia ajută la mișcarea fără durere

Este posibil ca medicul să recomande și câteva ședințe de kinetoterapie, cu ajutorul cărora coloana vertebrală este pusă în centrul atenției. Evident, kinoterapeutul va decide exercițiile care urmează să fie efecuate, iar scopul acestor ședințe este să înlesnească mișcarea, fără ca aceasta să fie însoțită de durere. Nu există un număr standard de ședințe, iar recuperarea depinde de cât de gravă este problema fiecărei persoane în parte, de vârsta pacientului, dar și gradul de mobilitate.

Fizioterapia, încă din prima zi de după ce durerea a apărut

În tratarea eficientă a durerilor de spate se dovedesc foarte benefice și ședințele de fizioterapie, iar în cadrul acestora se folosesc diverse proceduri care au drept scop vascularizarea zonei afectate. Toate acestea reduc inflamația locală, dar și stimulează regenerarea celulelor care au fost afectate.

Specialistul îți va oferi și indicații prețioase despre cum să îți menții mai ușor postura corectă, vei învăța unele tehnici de relaxare musculară, dar și cum să te miști astfel încât să previi reapariția acestor dureri de spate, fără ca activitățile tale zilnice să aibă de suferit.

Terapia manuala

Cu ajutorul acestei forme de tratament tensiunea musculară este mult redusă în intensitate, se stimulează oxigenarea și circulația țesutului și te ajută să te miști mult mai ușor. De asemenea, terapia manuală este indicată nu doar pentru a elimina mult din durerea resimțită, dar sunt reduse și stările de stres sau anxietate.

Există mai multe metode de tratament, dar toate acestea se efectuează doar la indicația medicului specialist, așa că nu amâna prea mult momentul până să te prezinți la el.

Previous post Pe site-ul regalfermierul.ro gasim pompe accesorii stropit pentru gradinarit!
Next post Apeleaza la un dealer Kubota oficial pentru utilajele de care ai nevoie